(359) 71 89 2261

Chavdar

Маршрути

Чавдар – м. Казаните

Природният феномен "Казаните" е обявен за природна забележителност през 1970 година. Разположен е на площ от 1,5 хектара. За тях се тръгва по посока на местността "Бостанлъка", разположена до река Тополница. Има 2 начина да се стигне до мястото. Единият е по течението на реката, а другият е горски - той е по-предпочитан. Придвижването може донякъде да стане и с кола. Забележителността се намира в дола "Беререй" и на устието на "Злото дере". "Казаните" представляват 5 водопада, разположени между три огромни скали. Те са свързани верижно чрез големи дупки с диаметър 5 метра. Всяка следваща е по-голяма. Реката се влива от едната в другата. Водата е падала върху скалите в течение на хиляди години и така са се образували скални котли. Поради това мястото се нарича "Казаните". Водата е ледена и бистра. Край този природен феномен се разпростира буйна растителност.

Чавдар – хижа Сакарджа

Чавдар – хижа Сакарджа

Чавдар – хижа Сакарджа

Туристически Атракции

За любителите на археологически и исторически факти, общината предлага новооткрития Археологически парк „Тополница", събрал останки и пресъздал историята на хората, населявали тези земи през Неолита. Арехеологическият парк "Тополница" се намира в местността "Св. Петка". Паркът е открит официално на 27.10.2012г. В него могат да бъдат видяни жилищни сгради, които са изградени по план и реконструкция на намерените останки от раннонеолитно селище, датирано от преди 7000 години. Там е намерена една от най-старите култури в Югоизточна Европа. В парка са включени работилници за каменни оръдия, керамични съдове, обработване на кожи. В парка се помещава просторна експозиционна зала, в която се разказва историята на намерените седем културни пласта в селищната могила. За любителите на автентичните изживявания е предоставена възможност и за нощувка в неолитните жилища. Археологическият парк се вписва в интегрираното мащабно туристическо решение, което изпълнява община Чавдар – увеселително-развлекателен комплекс “Параклиса". На мястото, освен археологическия парк, е изграден параклиса “Св. Петка", заслон с барбекю, места за хранене, магерница, закрита сцена и заведение. По този начин на сравнително малка площ е създадена уникална възможност за интегрирано съчетаване на поклоннически, развлекателен и културен туризъм.

В близост до археологическия парк в местността "Св. Петка" се намира спортно-туристическата атракция, състояща се от две катерачни стени с височина 8 и 10 м, кула за наблюдения, въжена градина на две нива и допълнителни съоръжения за най-малките посетители. За тях функционира и последната атракция в комплекса - "Въжеландия", която дава разнообразни възможности за катерене, скачане, криене, люлеене, провиране и търкаляне сред сплетени цветни въжета.

Тези, които предпочитат почивка сред природата, могат да се насладят на природната забележителност „Казаните", намираща се само на шест километра от селото, в Средна гора. Пет малки водопада на река Беререй, спускащи се от 15 метра височина, образуват еврозионни котли, сред високи скали и буйна растителност. До “Казаните" предстои да бъде изградена екопътека.

Нови възможности за културно-оразователен туризъм и преживявания дава Фолклорен център "Чавдар" - първият интерактивен фолклорен център в България. Той съхранява местното материално и нематериално културно наследство, представяйки интерактивно фолклор, традиции, знания и умения като памет и жива практика. Това е пространство за деца и възрастни, където информацията е представена чрез информационни табла, анимирани видео клипове, компютърна игра, автентични експонати и др. Изградени са арт и интерактивни инсталации, работилница, които въвеждат посетителя в темата и му дават възможност и той самият да участва в образователния процес. Повече за Фолклорен център "Чавдар" - на неговия интернет сайт www.folklorecenter.bg както и на официалната му фейсбук страница.

Честването на множеството народни празници и пресъздаване на стари обичаи ще направи незабравими почивните дни на всеки, избрал да почива в това китно място. Вековната история на населението в Чавдар е оставила траен отпечатък върху бита и нравите на сегашните жители на общината. По-голяма част от обичаите на чавдарци са заимствани от християнството. Населението в село Чавдар тачи и празнува Бъдни вечер и Коледа, Пеене на пръстени, Ивановден, Йордановден, Сирни Заговезни, Великден„ Камилата", характерен единствено за хората от района. На Йордановден е единствения съхранен в района ритуал „Къпане на свещеника". На особена почит сред населението на селото и техните гости са ежегодния събор на Чавдар, който жителите на селото отбелязват първата седмица след Великден в местността „Света Петка", кръстена на покровителката на селото светицата Петка. Гергьовден е другия народен празник, почитан и празнуван от жителите на Чавдар всяка година. Този ден хората на селото празнуват до параклиса „Свети Георги".На традиционните за селото празници се събират не само местните жители, но и хора от цялата страна. Съхранени са и празнуването на семейни празници – годежи, сватби и кръщенета. През октомври село Чавдар празнува празника на плодородието. Традициите на селото се разпространяват чрез дейността на детско-юношеския фолклорен състав „Средногорие", групи за стари градски песни и автентичен фолклор, както и от дамски хор „Китка", участвал в множество фестивали.